Pentru început, foarte importantă este folosirea paharelor speciale, destinate consumului de divin. Un divin nu-și poate evidenția gustul dacă este servit într-un pahar de vodca, de vin sau de plastic.
Alegeți paharele snifter, în formă de balon sau cele în formă de lalea. Forma de balon este mai potrivită pentru divinurile mai vechi, de exemplu cele XXO, pentru divinurile mai simple, cum sunt VSOP — paharele în formă de lalea sunt cele mai potrivite.
Cunoaște și analizează un divin. Această etapă la divinuri este una mai complicată decât la vinuri, ținând cont de concentrația mai mare de alcool. Pentru ca să vă reușească să simțiți aromele de vanilie, lemn, nuci sau migdale, ci nu mirosul de alcool — apropiați nasul de buza paharului, fără a-l duce adânc în pahar. Culorile unui divin încep de la un galben bronz, până la chihlimbariu și maroniu.
Divinul se bea la temperatura camerei. Temperatura potrivită pentru a bea un divin este 16 – 18℃. Atunci când serviți un divin într-o cameră, în care de obicei, temperatura este +20 grade — divinul nu necesită a fi încălzit în palme. Atunci când consumați un divin într-o încăpere mai răcoroasă, o pivniță sau un beci, băutura din pahar se încălzește în palme.
Divinul se bea cu înghițituri mici. Un divin nicioadată nu se bea dintr-o înghițitură, dat peste cap ca un shot. Divinul se servește cu mici înghițituri, chiar dacă este o băutură spirtoasă, tărie alcoolului nu se simte. În așa fel, gustul, postgustul și emoțiile senzoriale ale unui divin se deschid cel mai bine. Pentru a savura din plin gustul Divinului este recomandat a fi lăsat 10 minute după ce a fost turnat în pahar.
Divinul nu se amestecă cu mâncare. Atunci când alegeți să gustați un divin, în niciun caz nu trebuie de combinat cu gustări sau feluri de mâncare. De cele mai dese ori, un divin bun se consumă după mâncare, spre exemplu, o cină mai consistentă.