TEHNOLOGIE

PLANTAȚII

Suprafața

Întreprinderea Călărași Divin are în proprietate o suprafață de 530 ha de plantații de viță de vie ceea ce ne permite producerea controlată a vinului de struguri pentru obținerea distilatelor pentru divin. Începând cu prelucrarea solului, îngrijirea viței-de-vie, recoltarea și selectarea strugurilor, producerea vinului brut sec materie-primă, distilarea lui prin metoda clasică cu obținerea distilatului de calitate, până la producerea divinului, Călărași Divin are în gestiune întregul proces tehnologic de producere, cu cele mai mici detalii, ceea ce ne permite crearea divinurilor cu caracteristi inconfundabile, recunoscute de consumatorii din Moldova și de peste hotare.

Suprafața de sol cuprinde zona Codrilor Moldovei și a raionului Călărași, satele Pitușca, Păulești și Meleșeni. Întreaga zonă din proprietatea Călărași Divin prezintă condiții climatice favorabile și sol fertil, care sporesc productivitatea în struguri a viței-de vie. Pentru prelucrarea solului și întreținerea plantațiilor, întreprinderea are în gestiune cele mai moderne tehnologii, agrotehnică și viticultori cu har în cultivarea viței de vie.

Struguri

Pe podgoriile Călărași Divin plantate cu viță de vie, sunt cultivate soiurui albe europene de struguri mai neutri în aromă, destinați fabricării distilatelor pentru divin: Bianca, Aligote, Sauvignon, Perveneț Magaracea, Riton și alte trei soiuri de struguri aromate: Alb de Suruceni, Hibernal, Muscat – pentru fabricărea distilatelor cu aromă tipică soiului de struguri pentru producerea rachiurilor de vin cu aceleasi denumiri.După atingerea maturității tehnologice – atunci când în struguri se acumulează concentrația de zahăr recomandată pentru producerea vinurilor destinate distilării, se începe recoltarea lor.Imediat după recoltare, strugurii sunt transportați într-un timp cât mai scurt, pentru a evita oxidarea, către linia de prelucrare. Aici strugurii sunt selectati după necesitate și supuși procesului de desciorchinare cu zdrobirea bobițelor. Astfel se obține mustul de struguri. 

Urmează limpezirea, decantarea mustului de pe sediment, administrarea maielei de levuri selecționate pentru a provoca fermentarea. Procesul de fermentare decurge cu menținerea temperaturii la un nivel controlat (18-25°C) care durează 3-7 zile. Prin procesul biologic de fermentrare levurile (drojdiile) transformă zaharul din must în alcool etilic. Astfel se obține vinul sec. Acesta e supus unei analize detaliate a parametrilor fizico-chimici și organoleptici. Vinul care corespunde caracteristicilor de calitate reglementate de documentatia legislativă și normativă în vigoare, se egalizează în loturi mari, se amestecă, se testează repetat, apoi se dirijează la distilare.

Distilare

Ce este un distilat de vin?
Este un produs obținut prin distilarea fracționată a vinului mterie – primă brut sec, fabricat exclusiv din struguri de soiuri autorizate, cultivate in arealul vitivinicol al Republicii Moldova.
Distilatele noastre

Procesul de distilare la Călărași Divin se efectuează conform tehnologiei clasice de distilare. Totodată, posedă caracteristici autentice, datorită implementarii unor practici tehnologice căpătate de-a lungul anilor prin experimentare și prin adaptarea utilajului, pentru obținerea unei calități organoleptice unice, specifice, caracteristice doar distilatelor produse la Călărași Divin. Pe lângă practicile autentice, utilajele și instrumentele folosite, un rol definitoriu îl are maiestrul-tehnolog, care monitorizează, gestionează și trece prin toate coardele sufletului său procesul de naștere a divinului cu toată complexitatea sa cu tot.

În subsolurile de la Călărași Divin sunt plasate la maturare în butoaie de stejar peste 100 mii dal de distilate de vin: începând cu distilatele tinere – vârsta 1 an, distilatele cu vârsta 3-5 ani, distilatele mature cu vârsta 7-9 ani, distilatele vechi cu vârsta 10-19 ani și distilatele foarte vechi cu vârsta – 20 ani, 30 ani, 40 ani, 50 ani

Maturare

Păstrarea și învechirea distilatelor

Distilatele crude (tinere) cu taria 62-72 % vol. alc. obținute prin procesul clasic de distilare a vinului alb sec se testează fizico-chimiс si organoleptic, se egalizează după calitate si se transferă în butoaiele de stejar în secția de maturare pentru învechire îndelungată, până când vor fi selectate conform vârstei pentru cupajul divinului. Învechirea distilatelor pentru divin se efectuiază la temperata optimă de la 15°C până la 25°C. În timpul maturării în butoaie de stejar prin diverse reacții de oxido-reducere între compușii distilatului și a lemnului de stejar în contact cu oxigenul din aer, care de-a lungul timpului patrunde prin porii lemnului, are loc îmbogățirea distilatului și transformarea lui din punct de vedere a aromei și gustului din distilat tânăr în distilat matur. În procesul maturării compușii lemnului de stejar difuzează (trec) în distilat în care decurg un șir de transformări fizico chimice complexe. Astfel se formeză note inedite de maturare care se amplifică și se desăvîrșesc odată cu trecerea timpului. Aroma și Gustul se modifică esențial.

Distilatele se imbogățesc cu note nobile de maturare. Importanța procesului de învechire și păstrare a distilatelor este că pe parcus, ele pierd din asprime, în favoarea dezvoltării gustului moale și transformarea aromei primare în „Buchet de Maturare”. Astfel distilatele pentru divin capătă culoare, buchet complex, intens și gust authentic, inconfundabil.

Maturarea distilatelor la „Călărași Divin”

Perioada de maturare a unui distilat „Călărași”, corespunzător categoriilor de vârstă a divinurilor, începe de la 3 ani până la peste 50 de ani. Pe măsura creșterii perioadei de maturare se intensifică culoarea, aroma, gustul și calitatea distilatului, după care urmează procesul de creare a ”băuturii zeilor” – DIVINUL, care constă din formarea cupajului, condiționarea, odihna, stabillizarea prin refrigerare, filtrarea finală și îmbutelierea produsului, perceput de noi ca un etalon al băuturilor alcoolice naționale.

Cupajare

Cupajarea distilatelor de vin

În componența unui cupaj de divin intră distilate de vin cu caracteristici organoleptice si fizico-chimice bine determinate, de aceeași vârstă de maturare sau de vărstă mai mare, în dependență de vârsta divinului ca produs finit, apă condiționată sau ape alcoolizate care reprezintă un distilat dizolvat cu apă p-la 30% alcool, maturate în butoaie de stejar, de aceeasi vărstă de maturare cu distilatele, sirop de zahăr și caramel de zahar – pentru ameliorarea gustului şi culorii, după caz.

Distilatele noastre

După pregătirea cupajului se aplică următoarea schemă de condiţionare: cleierea – după caz, filtrarea, refrigerarea cu filtrare finală și odihna sau repaosul cupajului divinului.

Odihna

Odihna unui divin

Odihna este una din etapele la fel de importante, pentru a contura și cizela gustul, culoarea și aroma finală a divinului. Termenul de odihnă a divinului este stabilit legislativ pentru fiecare categorie de divin si începe de la 3 luni – pentru divinurile de 3-5ani și până la 1 an-pentru divinurile mature.

Pregătirea pentru îmbuteliere

După expirarea termenului de odihnă, divinul verificat în laboratorul din cadrul Calarasi Divin la parametrii fizico-chimici si organoleptici (culoarea, aromă, gust) poate fi îmbuteliat. Pentru îmbutelierea divinului se utilizează doar sticle noi. Calitatea ambalajelor e la fel de importantă. Acestea sunt verificate și testate înainte de a fi transmise spre secția îmbuteliere. Întregul proces de îmbuteliere are loc într-un mediu igienic, asigurat conform tuturor normelor sanitare.

Comercializare

Comercializare

Produsele sunt comercializate în cele 13 magazine din țară, care sunt amplasate în Chișinău, Bălți, Comrat, Călărași și Cahul. De asemenea, prin echipa de distribuție, se realizează livrarea divinurilor în alte unități comerciale și în sectorul Horeca. Exportul produselor Călărași Divin se realizează în Italia, Franța, Irlanda, Spania, Marea Britaniei, Israel, Polonia, Japonia, precum și în alte țări.

Pre-comercializare

Depozitarea și transportarea pentru comercializare a produselor Călărași Divin se desfășoară în condiții ce respectă cerințele normelor igienico sanitare și de mediu.

Călărași Divin își comercializează divinurile, brandy-urile, rachiurile de vin, lichiorurile și vinurile spumoase atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării.