Istoria

Podgorii

Suruceni

Sauvignon Blanc (alb) Soiul cu perioada de coacere mijlocie, vigoare mijlocie spre maturarea lemnului este bună, varful de crestere al lastarului cu rozeta scamoasa de culoare verde – galbui cu nuante roscate pe margine. Strugurii de marime mijlocii dens, cilindrici cu lamă lungă. Codița ciorchinei scurtă. Masa medie– 120 gr. Boabele mici, rotunjite, colorate in verde galbui – auriu pe partea insortita cu puncte mici de culoare maro, pelița subțire, durabilă. Pulpa este suculentă. Gust plăcut, specific, armonios. Vinul. de o calitate remarcabila, fin, cu aroma pregnanta de soi, în deosebi coacăză, alții deosebesc uneori zămos și persic, care evolueaza intr-un buchet valoros prin invechire. este un vin cu multă viață, plăcut, acid și aromat. Acest soi foarte bine s-a arătat în arealul și condițiile companiei ”Clărași divin”. Destinatie - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare pentru divinuri, rachiu, vinuri de calitate, spumoase și spumante.

Hibernal (alba)
Soi de struguri tipic pentru vin, perioada de maturare 20-30 septembrie, vigoarea de creștere medie, lăstarii se coc bine. Strugurii medii, dens cu greutatea medie 130g. Boabele mici, se remarcă prin culoarea albă cu nuanțe rozovii cu gust moderat muscat. Vinurile obţinute de culoarea paiului, cu aromă fină de muscat, au un nivel ridicat de aciditate, sunt vinuri albe uşoare. Dacă sunt puse la maturat, vinurile capătă arome de trandafir plenitudine şi bogăţie. si beneficiază la maximum de împletirea aromelor de Muscat, trandafir și piersică. Distinatie - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare,pentru rachiu vinurilor albe de calitate, a vinurilor brute pentru spumante, spumoase și aromatizate.

Alb de Suruceni (alba)
Un soi universal (de masă cît şi tehnic), alb cu epoca de coacere semitîrzie. Soiul acumulează destul de bine zahar,are o rezistenţă înaltă la transportare. Creşterea butucilor e medie spre mare, maturarea lemnului este bună. Strugurii de mărime medie și mari , cilindro-conici. Boabele destul de mari, rotunde, verzuie-galbenă, bronzate la soare. Pulpa este suculenta, gust armonios. Vinurile obţinute de culoarea paiului, cu arome neutră, specific,ușor acidificat. Destinatie - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare,pentru rachiu dar și în stare proaspătă.

Aligote (alb).
Soiul cu o perioada de maturare: semitârzie, cu creștere medie. Ciorchine de mărime medie cilindric și cilindro-conic, de multe ori înaripată,dense. Codița ciorchinei scurtă. Masa medie– 103gr. Boabele de mărime mejlocii de culoare galben-verde cu puncte maro inchis. Uneori fructele deformate. Pulpa este foarte suculentă și fină. Gust plăcut. Vinul de culoare verde-galben-pai cu nuanța plantelor de luncă în buchet, gust plăcut, armonios, specific ușor de pelin cu amărăciune picantă în reminiscență. Utilizare - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare, vinurilor albe de calitate, a vinurilor brute pentru spumante, spumoase și aromatizate.

Bianca (alba)
Soiul cu perioada de maturare timpurie. Putera de acumulare a zahărului este mare, vigoarea de crestere medie spre mare Strugurii mici, cilindric. Masa medie– 100gr. Boabele mici, rotunde sau potin ovale, cu nuante galben-verzuie. Pot sta mult timp pe tufe stafidânduse, făra a se strica, micșorânduse aciditatea. Vinul de culoare galben-auriu cu tenta verzuie, insusiri specifice de aroma, buchet generos. Utilizare - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare pentru divinuri.

Riesling de Rhin (alba)
Soiul cu perioada de vegetatie mijlocie spre lunga. Vigoare de crestere mare, maturarea lemnului este bună. Varful lastarului pufos de culoare alba verzuie, cu o usoara nuanta roz. Strugurii de marime mici și mijlocii, aripati, amintind de zămos și piersic mai des cilindrici, denși cu codița scurtă. Masa medie – 150 gr. Boabele mici, rotunde, colorate in verde galbui – auriu pe partea insortita cu puncte mici de culoare maro, pelița subțire, durabilă. Pulpa este suculentă. Gust plăcut, specific, armonios. Vinurile sunt pline, ferme, echilibrate gustativ, cu buchet care evolueaza bine prin invechire la sticla. Destinatie - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare, vinuri albe de calitate superioara seci,- vinuri spumante.

Alb de Onițcani (alba)
Soiul cu perioada de maturare târzie, puterea de creștere mare, maturarea lemnului este bună. Strugurii de mărime medie cilindric și cilindro-conic, denși. Codița ciorchinei scurtă. Masa medie–230 gr. 4- Boabele de mărime mejlocii, puțin ovale de culoare verde- deschis cu pelița subțire, durabilă. Pulpa este foarte suculentă. Gust plăcut,specific. Vinul de culoare verde-galben-pai cu nuanțe a plantelor de luncă în buchet și gust plăcut, armonios. Utilizare - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare, vinurilor brute pentru spumante, spumoase și aromatizate.

Pervenet - Magaracia (alba)
Perioada de maturare: semitârzie, cu vigoare de creștere mare, maturarea lemnului este bună. Strugurii de mărime medie, cilindro-conic, denși, codița ciorchinei scurtă. Masa medie– 170 gr. Boabele de mărime mijlocii, ovale de culoare albă cu pelița elastică, durabilă. Pulpa este suculentă. Vinul de culoare galben-spre chihlimbariu buchet și gust curat, specific, plăcut, armonios. Utilizare - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare, vinurilor brute pentru spumante, spumoase.

Riton(alba)
Soi tehnic, cu perioada de coacere semitirzie, cu vigoare de creștere mare, maturarea lemnului este bună. Strugurii de marime medie si mare cu greutatea de peste 200 gr., cu densitate medie si densa. Boabele medii,rotunde, de culoare alba-galbue. Pulpa suculenta in gust armonioasa. Roada medie 130-150 ct/ha. Vinul de culoare galben-auriu cu tenta verzuie, insusiri specifice de aroma, buchet placut. Utilizare - pentru producerea vinurilor materie primă la distilare pentru divinuri.

Cabernet - Sauvignon (neagra)
Este soiul de vin ideal. Perioada de vegetatie semitirzie. Tufa vigoare mijlocie spre mare, maturarea lemnului este bună, varful de crestere al lastarului cu rozeta scamoasa de culoare verde – galbui cu nuante roscate pe margine. Strugurii de marime mijlocie dens, cilindro-conici cu lamă lungă, friabili. Boabele de mărime medie, rotunjite, colorate albastru inchis, și acoperite intens cu pruină, pelița groasă și aspră. Pulpa este suculentă, cu suc incolor. Gust plăcut, specific, armonios, amintind gutul de zârnă(Solanum). Vinurile de Cabernet Sauvignon au o calitate impunatoare, impresionand prin culoarea lor rosie-intensa, prin extractivitate, vigoare, buchet bine dezvoltat prin invechire. Soiul da un vin cu note de coacăze negre, cedru, trabuc, piper verde, ciocolată neagră, mentă, afine, vanilie, prune, cireșe, este un vin ideal când vine vorba de profunzimea aromei, mai ales că are abilitatea de a se face mai bun o dată cu vârsta. La învechire poate dezvoltă un buchet cu nuanțe de cedru, toporași, piele sau tabac, care vor atenua considerabil aroma puternică de tanin. Destinatie: - pentru producerea vinurilor de calitate, spumoase , spumante și aromatizate.

Merlot (neagra)
Soi cu perioada de vegetatie mijlocie. Tufa vigoare mijlocie spre mare, maturarea lemnului bună. Varful de crestere al lastarului cu rozeta scamoasa de culoare verde – galbui cu nuante roscate pe margine. Strugurii de marime mijlocie dens, cilindro-conici cu codița de lungime mijlocie. Boabele sunt de forma rotunda, de culoare neagră abundent acoperite cu pruină, pelița groasă și aspră. Pulpa este suculentă cu suc incolor. Gust plăcut, specific, armonios, cu nuanțe slabe de zârnă. Vinurile de Merlot cunt de calitate imensă , tipice cu nuanțe de coacăză neagră, vișine, prune și piper verde. Vinul tânăr mai are gust de nucă de cocos și vanilie, tonuri de stejar, precum și nuanțe de slănină afumată, pâine prăjită și rășină. Destinatie - pentru producerea vinurilor de calitate, spumoase , spumante și aromatizate.